Forsikring – et sikkerhetsnett

Forsikring er god å ha når uhellet er ute. Det er ikke så kjekt å ende opp på bar bakke, uten leilighet eller hus, bare fordi man ikke har forsikring. Eller kanskje sitte igjen med en regning på flere titalls tusen fordi du ikke har bilforsikringen i orden når du først er uheldig. Eller at man sitter igjen med en sykehusregning på flere hundre tusen kroner fordi reiseforsikringen ikke ble tegnet før man reiste av gårde på ferie.

Når det gjelder hus og leilighet så er det nesten garantert at alle eiere av huset eller leiligheten har en husforsikring. Dette er for å sikre seg at de ikke blir stående uten tak over hodet i tilfelle brann, vannlekkasje, naturkatastrofer, materielle skader osv. Og de fleste med bil, båt og motorsykkel som i utgangspunktet koster litt er smarte nok til å ordne forsikring til disse også.

Men det er en type forsikring som 1 av 5 nordmenn ikke tenker så mye på, og det er innboforsikringen. Det er lett å huske på alle de store tingene som er av verdi, men man må også huske på at alt det man har i huset har en totalt samlet høy verdi. Og noe som er enda viktigere – mange av gjenstandene i huset eller leiligheten man bor i har som regel en emosjonelt verdi for eieren.

Innboforsikring er ikke alltid første prioritet

Når man skal forsikre ting som man eier er det som regel de store tingene man tenker på alle først. Når vi sier de store tingene så menes det først og fremst hus og kjøretøy siden disse som regel er det som er av størst verdi blant det man eier.  Alle andre løsøre som vi har i huset kommer lenger ned på prioriteringslisten – og det er det en innboforsikring skal dekke.

Mange tenker nok ikke på totalverdien av alt løsøre man har i huset. Men ting som elektronikk – PC. Laptop, nettbrett, TV og mobiler, det er vi faktisk veldig flinke til å forsikre. Men dette er nok takket være at butikkene vi kjøper elektronikken vår i presser på oss forsikring når de selger oss disse produktene. Mange tenker vel sikkert hvorfor i all verden skal de ha innboforsikring på ting de allerede har en forsikring på? Det vil jo være helt bortkastet penger – unødvendige utgifter.

Vi kan fortelle deg med engang at det er stor forskjell på en mobilforsikring og en innboforsikring.

Mobil Forsikringen dekker ikke alt

Ok – du har kjøpt deg den aller nyeste iPhonene til 13-14 000 kroner, og selvfølgelig vil du ha en forsikring på dette siden det koster masse penger. Du vil da kunne få tilbud om å få kjøpt en forsikring som dekker så og si alt som har med mobilen å gjøre, og det koster deg kanskje 700-900 kroner for 1-2 år.

Hvis en brann skulle oppstå, og det forårsaker ganske stor skade på huset og leiligheten, og alt innbo og inventar er blitt totalskadet og må skrotes. Skaden på selveste huset eller leiligheten blir selvsagt dekket av husforsikringen og mobilen vil mest sannsynlig bli dekket av mobilforsikringen du kjøpte sammen med mobilen. Men hva med alt det andre i huset? Om vi ser bort fra all elektronikk som TV, laptop og nettbrett.

Møbler, seng, sofa, kjøkkenutstyr, kjøkkenmaskiner, sko, sykkel, vesker, MC klær osv. Alt dette og mye annet koster utrolig mye penger om man legger sammen verdien av alt. Det er nettopp slike ting, løsøre, innboforsikringen dekker.

Greit nok at man ikke vil få tilbake yndlingsbuksa eller jakka si, men man vil hvertfall få tilbake verdien på det slik at det er mulig å kjøpe seg nytt. Ikke alt som blir skadet, ødelagt eller stjålet kan kjøpes nytt igjen. En laptop, nettbrett og mobil kan man enkelt kjøpe på enhver elektrobutikk – men innholdet i disse enhetene er noe du ikke vil få tilbake med mindre du har autolagring i nettskyen.

Ikke vent med å tegne innboforsikringen

Det anbefales på det sterkeste at du skaffer deg innboforsikring så fort du flytter ut av hjemmet. Skal du studere i en annen by og kun har en hybel, er det like viktig med en innboforsikring. Du vil kanskje ikke ha like mye i verdier som du kanskje ville ha hatt i et hus eller en leilighet, men det du har på hybelen er fortsatt av verdi. Bor man på hybel har man som regel det aller mest nødvendige man trenger. Går disse nødvendige tingen tapt, som USB’en med kryptovalutabeholdningen og du ikke får erstattet dem – ja da sitter du med skjegget i postkassen (les mer om kryptovaluta her).