Tempo motorsykkel

Den norsk produserte Tempo motorsykkel ble lansert i 1931. Det var brødrene Lars og Jacob Øglænd som sto for produksjonen i sykkelbutikken. Tempo ble etter hvert utformet som en tråsykkel, men ble bygget med motor og ble dermed en motorsykkel. I krigsårene ble det bare utviklet 1 motorsykkelmodell. Denne modellen fikk navnet Tempo Elektro (les mer om elektrisk motorsykkel).

Produksjonen av Tempo ble påbegynt i 1950 årene. I løpet av de neste årene ble det produsert en rekke motorsykler med Sachs motor. Senere ble det også produsert motorsykler med den engelske motoren Villiers Motor. Dette var starten på en rekke klassiske motorsykler som fremdeles er like populære blant motorsykkelentusiaster.

Restaurering av Tempo trehjuling med Villiers Motor

Produksjon av strøkne mopeder

Allerede i 1953 ble den første mopeden lansert. Dette kjøretøyet ble lansert på grunnlag av nye retningslinjer. I følge de nye retningslinjene kunne du kjøre sykler som gikk i 50 ccm. Dette uten at du hadde førerkort. Denne mopeden lignet i stor grad på de første motorsyklene. Den ble bygget ved bruk av en tråsykkelramme med motor.

Denne mopeden ble populær blant folk flest. En av grunnene til det var den dårlige økonomien, som var dominerende i etterkrigsårene. Senere ble det populært med større motorsykler. Disse motorsyklene ble utviklet i takt med gjeldende statlige restriksjoner. Det ble satt restriksjoner som både gjaldt førerkort og skattetakster.

Økt internasjonal konkurranse

I 1970 årene ble det økt konkurranse fra internasjonale motorsykkelprodusent. Det var først og fremst søreuropeiske og japanske produsenter som kom på banen. I løpet av 1980 årene økte også bruken av andre kjøretøy. Stadig flere brukte bilen som fremkomstmiddel. Denne utviklingen førte etter hvert til at produksjon ble flyttet til Portugal.

Deretter ble Tempo kjøpt opp av en norsk Honda-importør i 1994. Varemerket Tempo ble derfor ført videre til glede for mange nordmenn. I dag føres interessen for Tempo Motorsykler videre av utallige motorsykkelentusiaster. Dette er motorsykler som lett kan repareres ved behov. Tempo motorsykkel er fremdeles er populær i Norge.

Viktig del av norsk motorsykkelhistorie

I 1950 årene vokste interessen for norskproduserte Tempo motorsykler. Dette første til at utallige nordmenn hadde en Tempo stående klar til bruk. Det var vanlig at den ble brukt som fremkomstmiddel til og fra jobb. Motorsykkelen ble også brukt av ulike statlige aktører og næringslivet.

I dag anses Tempo motorsykkel som en viktig del av norsk motorsykkelhistorie. Den siste modellen ble produsert i 1994. Siden den gang har stadig flere oppdaget sjarmen med den populære norskproduserte motorsykkelen. Mange bruker derfor fritiden sin på å restaurere og kjøre eldre Tempo motorsykkelmodeller.

Samlling av Tempo Motorsykler

Produksjon av flere tidløse modeller

Det ble produsert utallige tidløse modeller frem til 1994. De første motorsykkelmodellene fikk navnet The World. Disse motorsyklene førte til at populariteten økte for tohjuls motorsykler på 1930-tallet. Modellen Sport ble produsert helt til 1966. I samme periode ble modellen Taifun produsert til bruk i det norske forsvaret.

Tempo Taifun

Den siste motorsykkelen ble produsert helt frem til 1973. Denne tohjuls motorsykkelen fikk navnet Fighter. Etter hvert ble produksjonen av trehjulsmotorsykkelen Fighter, avsluttet. I dag regnes mopeden Corvette som en verdifull veteranmoped. I dag videreføres interessen for merkevaren Tempo av utallige motorsykkelinteresserte i Norge.