Go cart

Go Cart er små racerbiler som i utgangspunktet blir kjørt på baner. Den første racerbilen i denne kategorien ble produsert i 1956. Det var amerikaneren Art Ingles som designet det første kjøretøyet. Den ble bygget i California, men ble etter hvert populær over hele verden. Karting ble også godt mottatt i Europa.

Utover 1960-tallet ble det produsert egne motorer til Go Cart. Siden den gang har interessen stadig økt. I dag finner du utallige Karting baner på verdensbasis. I Norge er dette en populær aktivitet. Det avholdes derfor jevnlige kurs og arrangementer, i de fleste norske byer. Go Cart fenger fartsglade mennesker i alle aldre.

Opplev Karting på bane

Go Cart kan også betegnes som Formel K. Dette er en fartsfylt motorsport som drives på egne baner. En Go Cart skiller seg fra bilens konstruksjon på mange måter. Når du kjører sitter du mye lavere enn det du gjør, enn når du kjører en personbil. Den er spesialbygget for at den skal kunne kjøres i høy hastighet.

Siden den første Go Carten ble lansert, har sporten endret seg mye. Kjøretøyet har gradvis blitt utviklet for å tåle høy fart. Både motor, dekk og ramme har gradvis blitt forbedret. Etterspørselen etter Go Cart har ført til at det tilbys flere baner, enn tidligere. De fleste baneanleggene har i dag også tribuner for publikum.

Kjøring på bane

Konkurrerer i ulike klasser

Du kan kjøre Go Cart i de fleste baneanlegg. Det stilles i utgangspunktet ikke mange krav før du kan kjøre noen runder på en bane. Dersom du ønsker å konkurrere eller kjøre Go Cart regelmessig, må du sannsynligvis kjøre i din en egen klasse. Det opereres med ulike klasser ut fra alder, ambisjoner og økonomi.

Hvert enkelt land opererer med egne klasser for Go Cart. Er du nybegynner bør du vurdere å starte i en lav klasse. Slik kan du gradvis utvikle din egen kjøreteknikk. Begge kjønn konkurrerer i den samme klassen. I Norge er klassene inndelt etter alder. Deretter finner du klasser som Superkart, Senior 125 og OK.

Det er mange typer baner i go cart

Krav for deltakelse i racing

Når du skal kjøre Go Cart regelmessig, bør du først og fremst finne din klasse. I denne sammenhengen vil det bli tatt hensyn til både alder og erfaring. Deretter stilles det ulike krav ut fra om ditt kjøretøy er leid eller privateid. For at du skal kunne kjøre Go Cart regelmessig må du ha en førerlisens.

Det kreves tilhørighet til en Go Cart klubb om du skal delta i konkurranser. De fleste klubber krever at du betaler en medlemskontingent. Du vil motta nødvendig informasjon når du oppsøker din lokale Karting klubb. Dette er en spennende aktivitet som gir mye glede. En kjøretur i en Go Cart gir garantert mersmak, som hvis du kjører en 4 hjuls motorsykkel.

Bruk av riktig utstyr til Karting

Når du kjører Go Cart er det nødvendig å bruke oppdatert utstyr. I starten kan du leie en Go Cart. Før du går til anskaffelse av ditt eget kjøretøy, bør du undersøke hvilke modeller som passer din klasse. Du må også sørge for at du har riktig utstyr. Du trenger blant annet en hjelm, kjørehansker, sko, ribbeinbeskyttelse og kjøredress.

Her er noen tips for nybegynnere (på engelsk).